Direct contact? info@aandachtafbouw.nl

HomeCirculaire productenInfrarood panelen

Infrarood panelen

Infraroodverwarming nieuw voor u? Toch niet helemaal. De zon voorziet ons iedere dag al van verwarming op basis van infraroodstraling, ookwel warmtestraling genoemd. Uzelf en alle mensen stralen ook infraroodwarmte uit, dat gebruiken we dan weer als iemand een housewarming geeft. Infrarood bevindt zich net buiten het zichtbare lichtspectrum en bestaat uit elektromagnetische golven. Een eigenschap van elektromagnetische straling is dat het geen medium nodig heeft om zich voort te bewegen, vandaar dat zonnestralen zich dus ook door de ruimte kunnen verplaatsen en wij hier op aarde toch de warmte ervaren. Dit in tegenstelling tot convectiewarmte van een radiator wat lucht gebruikt om de energie over te brengen.

Infraroodstraling gaat door alle niet-massieve objecten heen, maar wordt geabsorbeerd door objecten waardoor deze worden verwarmd. Hierdoor stijgt vervolgens dan ook de luchttemperatuur. Doordat alle objecten gelijkmatig worden verwarmd ontstaat ook een egale, comfortabele warmte die doorgaans als erg prettig wordt ervaren. Dit komt voornamelijk doordat de lucht niet direct wordt verwarmd en daardoor niet droog wordt, de lucht behoudt een gezonde luchtvochtigheid.

Onze panelen zijn eenvoudig te monteren. De panelen beschikken over twee geïntegreerde schuifmechanismes waarmee het paneel vrijwel naadloos aan het plafond of de wand te monteren is. Natuurlijk is wel een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig, maar van geavanceerd en kostbaar leidingwerk zoals bij een CV-ketel of warmtepomp het geval is, is geen sprake.

We adviseren om de panelen indien mogelijk aan het plafond te monteren. De panelen hebben daar het grootste bereik vanwege de brede stralingshoek. Wandmontage is zeker mogelijk, maar gaat wel iets ten koste van het rendement, al is dit nog steeds hoger dan met traditionele oplossingen.

U kunt zelf de panelen installeren en aansluiten, maar veel mensen kiezen er ook voor om de panelen te laten installeren. Zeker als hierbij nieuwe bekabeling gerealiseerd moet worden of er bijv. een groep bijgeplaatst moet worden is dit wellicht een goede keuze.